TeKNoLoJiK GeNç
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

TeKNoLoJiK GeNç

TeKNoLoJiK YeNiLiKLeRiNiN aDReSi
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
Sitemize Hosgeldiniz. Sitemizde iyi Vakit Geçirmenizi Diliyoruz...

 

 Hard Disk Nedir?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Mert™
Admin
Admin
Mert™


Ruh Hali : Hard Disk Nedir? 5ae02d2e4544801f0825b8425cf11013
Boğa Köpek
Mesaj Sayısı : 57
Rep Gücü : 153
Doğum tarihi : 18/05/94
Kayıt tarihi : 10/06/09
Yaş : 30

Hard Disk Nedir? Empty
MesajKonu: Hard Disk Nedir?   Hard Disk Nedir? Icon_minitimeÇarş. Haz. 10, 2009 2:23 pm

Artık bütün masaüstü sistemlerde en az bir hard disk bulunuyor. Hatta VCR cihazlarından camcorderlara ve mp3 playerlara kadar pek çok elektronik alette de hard diskleri görmeye yavaş yavaş alışıyoruz. Nerede kullanılırsa kullanılsın bütün hard diskler tek bir amaç için üretilir: Sayısal bilgileri kalıcı şekilde depolamak.

Bir hard disk bilgisayarlarımızda kullandığımız ana belleğin aksine güç kesilse bile içindeki bilgileri korur ve bu özelliğiyle bilgisayarımıza "hatırlama" yeteneği kazandırır. Hard diskinize bir kez kaydettiğiniz bir dosyaya bilgisayarınızı defalarca açıp kapatsanız bile onu silmediğiniz sürece ulaşabilirsiniz.



Bütün hard diskler temelde aynı yapıdadır. Bir hard disk en basit haliyle şu parçalardan oluşur: Bilgilerin manyetik olarak depolandığı bir veya daha fazla sayıda plaka (platter), okuma yazma kafaları, plakalarla okuma yazma kafalarının hareketini sağlayan motorlar ve diskin kontrolünden sorumlu devreleri üzerinde barındıran kontrol kartı.


Hard Disk Nedir? Hdd-icerisi



Şimdi bu parçaları ve bir hard diskin nasıl çalıştığını inceleyelim.



Plakalar



Bilgileri saklamak için kullanılan plakalar alümünyum, cam gibi manyetik duyarlılığı olmayan maddelerden yapılır. Plakalarda daha uygun ısı direnci özellikleri ve daha ince yapıda kullanılabildiği için temel madde olarak modern disklerde alüminyum yerine cam kullanılır ve cama kırılmasını engelleyecek kadar da seramik karıştırılır. Daha sonra bu plakaların yüzeyleri manyetik duyarlılığı olan bir filmle kaplanır.



Eskiden plakaların yüzeylerine temel maddesi demir oksit olan bir sıvı dağıtılarak sürülürdü fakat hard disklerin kapasitelerinin artmasıyla bu teknolojinin sınırlarına ulaşılması çok sürmedi. Ayrıca okuma/yazma kafasının plakaya çarpması durumunda da bu yöntemle üretilen plakalar kurtulamıyordu ve diski değiştirmekten başka çare yoktu. Günümüzdeyse electroplating denen bir yöntemle plakaların yüzeyi kobalttan oluşan bir filmle kaplanır. Son olarak da bu filmin üzerine kafa çarpmalarına karşı bir miktar koruma sağlayan bir tabaka daha çekilir.

Bilgiler plakalarda sektörler (sector) ve izler (track) halinde saklanır. Her sektör 256, 512 gibi belirli bir sayıda byte içerir ve plaka boyunca yanyana duran bütün sektörlerin oluşturduğu yapılara da iz denir. Diskin kendisi veya işletim sistemi sektörleri gruplayarak onları cluster denen yapılar halinde topluca işler. Low level formatting denen işlemle plakalar üzerinde sektörler ve izler oluşturulur, bunların başlangıç ve bitiş noktaları plakalar üzerinde belirlenir. Daha sonra da high level formatting yapılarak dosya depolama yapıları oluşturulur ve dosyaların palakarda oluşturulan sektörlere ve izlere hangi düzende yazılacağı belirlenir. Low ve high level formatting işlemleri sonrasında plakalar okuma/yazmaya hazır hale gelir. Aşağıdaki şekilde mavi renkle bir sektör, sarıyla da bir iz gösteriliyor.



Plakar üzerinde veri depolanan noktalar moleküler boyutta olduklarından hard diskin içindeki bir toz tanesi bile plakaları çizerek onlara zarar verebilir. Bunun için hard diskler tozsuz ortamda üretilir ve üretildikten sonra kapatılır. İç basınçla dış basıncın dengelenmesi için de çok iyi filtrelenmiş bir havalandırma deliği bulunur.


Plakalar ortalarından geçen bir mil üzerine belirli aralıklarla yerleştirilirler ve bu mil etrafında bir motor tarafından belirli bir hızda sürekli döndürülürler. Böylece plakanın üzerinde duran okuma/yazma kafası plakanın yaptığı bu dönme hareketi sayesinde bir iz boyunca işlem yapabilir.






Hard Disk Nedir? Hdd-platter
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://teknogenc.canadian-forum.com
 
Hard Disk Nedir?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» İnternet Nedir ?
» OVERCLOCK NEDİR?
» Anakart Nedir?
» Monitör Nedir?
» Modem Nedir?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
TeKNoLoJiK GeNç :: Donanım :: Sabit Diskler(Harddisk)-
Buraya geçin: